Griepprik

Jaarlijks versturen wij een uitnodiging voor de griepprik aan iedereen binnen onze praktijk die hiervoor in aanmerking komt. De griepprik is bedoeld voor mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep. Heeft u een uitnodiging ontvangen dan krijgt u de griepprik vergoed van uw zorgverzekeraar.

De griepprik zorgt ervoor dat uw afweer tegen het griepvirus verbetert. In de griepprik zit een vloeistof met daarin kleine stukjes van verschillende soorten dode griepvirussen. Die stukjes zijn onschadelijk.
Na de griepprik gaat uw lichaam afweerstoffen maken tegen het griepvirus. 2 weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen.
Wordt u na deze 2 weken besmet met het griepvirus? Dan kunnen de afweerstoffen het griepvirus onschadelijk maken. De afweerstoffen zorgen er dus voor dat u niet ziek wordt van het virus.

Waarom elk jaar een nieuwe prik?

De griepprik biedt meestal ongeveer een half jaar bescherming. De griepprik van vorig jaar is dus uitgewerkt.

Bovendien verandert het griepvirus regelmatig. Hierdoor kunt u elk jaar opnieuw griep krijgen. Daarom is het ook belangrijk om elk jaar een nieuwe griepprik te halen. Zo kan uw lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken.

Deskundigen voorspellen welke griepvirussen de komende winter het meest zullen voorkomen. Op basis daarvan wordt de samenstelling van de griepprik vastgesteld.

De jaarlijkse griepprik beschermt u tegen de meest voorkomende griepvirussen. U bent dus niet beschermd tegen andere virussen, zoals het virus dat verkoudheid geeft.

Voordelen van de griepprik

De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt.

De griepprik zorgt ervoor dat u minder ernstig ziek wordt als u toch griep krijgt:

  • De griepverschijnselen zijn vaak minder erg.
  • De kans op gezondheidsproblemen, zoals longontsteking, is kleiner.
  • Heeft u een aandoening, zoals een longziekte of diabetes? Griep verergert aandoening vaak. De griepprik verkleint de kans dat uw aandoening erger wordt tijdens de griep.

Bijwerkingen van de griepprik

U krijgt een de griepprik in uw bovenarm. Na de griepprik kunt u een dag een gevoelige arm hebben. De plaats van de prik op uw arm kan pijnlijk, rood of dik zijn. U kunt zich na de griepprik een paar dagen minder lekker voelen.

Ernstige bijwerkingen van de griepprik komen maar heel weinig voor.

U kunt géén griep krijgen van de griepprik zelf.

Deze informatie komt van: Thuisarts.nl Kijk hier ook als u nog meer wilt weten over de griepprik, daarnaast vindt u op RIVM ook meer informatie over de griepprik.